Dr. Nurettin-Beyhan Elbir Kimdir?

Dr. Nurettin-Beyhan Elbir Kimdir?

Dr. Nurettin Elbir Ve Beyhan Elbir Kimdir?

03.12.2012 5149

Dr. Nurettin Elbir






DR. NURETTİN ELBİR
Toplum yönetiminde hizmet veren bir aileden gelen NURETTİN ELBİR 12.08.1927 TARİHİNDE Erzurum'da dünyaya geldi. Annesi Saadet Hanım ve babası HACI Bey oğullarına iyi bir eğitim yaptırmayı ilke edinmişlerdi. Oğullarının ilk, orta ve lise tahsilini Erzurum'da tamamlattıktan sonra, Üniversiteye gönderdiler.
1950 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1956 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünü bitirdi.
31 yılı aşkın sürede; Tarım ve Orman Bakanlıklarında hizmet yaparak 1982 yılında Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden emekli oldu.
17 Eylül 1954 tarihinde sevgili eşi BEYHAN ELBİR'le evlendi. 1957 -1958 yıllarında eşi ile birlikte gittiği İsviçre'de, Zürih Teknik Üniversitesi'nde master yaptı.1962-65 yılları arasında Almanya'da FREİBURG Üniversitesinden Doktorluk diplomasını aldı.
Nurettin ELBİR, Kamu'da hizmet yaptığı sürede, aralıksız olarak, Türkiye'de Orman Köylerinde Yaşayan kadının Sosyal, kültürel ve Ekonomik yaşamını araştırarak, toplamış olduğu belge ve çektiği fotoğraflarla yurt içinde ve yurt dışında sergiler açarak konferanslar verdi.
Dr.Nurettin ELBİR'in çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi ile "RUSYA ve PERESTROYKA" adlı bir kitabı bulunmaktadır. Ülkemizdeki doğal kültür varlıklarımızdan olan ANIT AĞAÇLAR konusunda önemli araştırmalar yaptı.
Eğitim ve araştırma ile elde edilen bilgileri genç kuşaklara aktarabilmek için bir eğitim yuvası yaptırmak Nurettin-Beyhan ELBİR çifti için bir tutku haline gelmişti. Dr.Nurettin ELBİR bu emellerine kavuşma konusunda duygularını şu cümlelerle dile getirmiştir: "Kader, eşimin Tanrı'nın rahmetine kavuşmasından sonra, adlarımızı birlikte bu okula vermeyi nasip etti. Buna hamdediyorum. Rahmetli eşimin, hayatta iken düşlediği İLKÖĞRETİM OKULU'nun adımızla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin var olduğu sürece, eğitimde hizmet vererek yaşayacağına yürekten inanıyorum. Tanrı Türk'ü korusun".

 

Dr. Nurettin-Beyhan Elbir

 

 

 

 

BEYHAN ELBİR
Beyhan (Güneşli) ELBİR, 01.05.1926 tarihinde İstanbul'da doğdu. Kırşehir eşrafından olan babası Tacettin Bey Hamitoğulları Sülalesindendir. Annesi Emine Behire Güneşli Hanım, Osmanlı ordusunda subay olan bir babanın kızı olarak evladına eğitim aşkını çocukluğunda aşılamış ve eşinin ölümü üzerine baba memleketi İstanbul'a yerleşerek kızının ilk, orta, lise eğitimini Üsküdar'da tamamlatmıştır.
Orman Genel Müdürlüğünde on yıl kamu görevinde bulunduktan sonra 17 Eylül 1954 de Nurettin ELBİR'le evlenerek evinin hanımı olmuştur. Geleneksel Türk el sanatlarını olan ilgisini etrafındakilerle paylaşmasını bilmiş, bildiklerini genç kuşaklara aktarmayı kendisine amaç edinmiştir. Nüktedan kişiliği ile aile meclislerinin, dost arkadaş toplantılarının neşe kaynağı olmuştur. Eşinin tüm çalışmalarında destek olarak, onun başarıya ulaşmasında büyük pay sahibi olmuştur.

21 Ocak 2005 tarihinde Tanrı'nın rahmetine kavuşan Beyhan ELBİR'in, hayatta iken ulaşamadığı İlköğretim Okulu inşa etme rüyası, eşi Nurettin ELBİR tarafından 2006 yılında gerçekleştirilmiştir. Nurettin ELBİR eşi Beyhan ELBİR ve okul hakkındaki düşüncelerini de şu cümlelerle ifade etmiştir. "Dünyadan göçünce, arkamızda bırakacağımız bir eğitim yuvası rüyan gerçek oldu. Birlikte adımızın verildiği Dr. Nurettin-Beyhan ELBİR İlköğretim Okulu'nda yetişecek çocukların, yüreğinde yeşerttiği tükenmez sevgi ve milli duygularla okuyarak, başarıya ulaşmaları ve bizleri hayır dua ile anmaları biricik arzumuzdur."

 

 

 

Dr. Nurettin Elbir´in Şiirleri:

Şiirleri Okumak için üzerine tıklayın.(Bilgisayarınızda Adobe Reader yüklü olmalıdır.)

 

Yörük Ana: dosyalar/2012_12/03120344_yrkana.pdf

Dünyamız: dosyalar/2012_12/03120344_dnyamz.pdf

Bir Damla Su Olsun: dosyalar/2012_12/03120344_birdamlasuolsun.pdf